Dunstan Babytaal
WB Babytaal MB Babytaal

De Dunstan Babytaalmethode

Vijf reflexgeluiden
Priscilla Dunstan ontdekte dat pasgeboren baby's vanaf geboorte vijf geluiden maken met ieder een hele specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Uit onderzoek is gebleken dat deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby's en daardoor onafhankelijk zijn van de taal die de ouders spreken. Het in een vroeg stadium herkennen van de behoeften van een baby heeft grote voordelen voor ouders. Ze leren namelijk écht communiceren met hun pasgeboren baby. Daar hebben ze een leven lang plezier van. 

Voorbeeld: De reflex bij honger
Wanneer een baby honger heeft zal de reflex optreden om te gaan zuigen. Door de beweging van de tong naar het gehemelte ontstaat het reflexgeluid Neh. Dit geluid en de visuele kenmerken die daarbij horen zijn de eerste signalen van de baby om aan te geven dat hij honger heeft, nog voordat het echte huilen begint. Hoe eerder de signalen worden herkent, hoe eerder de baby kan worden gevoed. Het kindje hoeft dan niet verder te huilen om zijn behoefte duidelijk te maken. Dat is fijn voor de baby en natuurlijk ook voor de ouders. Meer uitleg is te vinden bij de veelgestelde vragen

Toepassing van Dunstan Babytaal

Dunstan Babytaal voor ouders
In de cursus Dunstan Babytaal voor ouders leer je als ouder hoe je de vijf geluiden kunt herkennen en krijg je informatie over de manieren waarop je jouw baby weer gerust kunt stellen. Na de cursus kan je verder oefenen in het herkennen van de geluiden met het online cursusmateriaal en eventueel ook met de Babytaal App

Verder kun je een gecertificeerde kraamverzorgende kiezen die je de eerste dagen kan helpen om de geluiden te herkennen bij jouw eigen baby. Gaat de baby later naar de kinderopvang, dan kun je een kinderopvangorganisatie zoeken waar de pedagogisch medewerkers geschoold zijn in de Babytaal. Dan weet je dat ook ze ook bij de kinderopvang goed kunnen herkennen wat de behoeften van je baby zijn en daarnaar handelen. 

Dunstan Babytaal voor babyprofessionals
Babyprofessionals kunnen een Basisopleiding Dunstan Babytaal volgen om de Babytaal ook zelf in hun eigen werk toe te passen. Afhankelijk van hun beroep leren ze de Babytaal ook over te dragen aan ouders, bijvoorbeeld in de kraamtijd. Met een extra Module voor Trainers kunnen professionals ook cursussen Babytaal geven aan (aanstaande) ouders. 

Corien en Annemarie over Dunstan Babytaal

Corien leerde de Babytaal herkennen toen haar kindje al twee maanden oud was. Ineens wist ze wat er met haar dochter aan de hand was. 'Je hebt honger! Oh, je wil nu slapen!' En ook Annemarie leerde de geluiden herkennen. 'Er gaat een wereld voor je open!' Bekijk het filmpje hiernaast. 

© Copyright 2024 Dunstan Babytaal. All rights reserved.

Dunstan Babytaal Nederland

Dunstan Babytaal Nederland is de officiële vertegenwoordiger van Dunstan Baby Language™ in Nederland.

Volg ons op:

Aanmelden voor de nieuwsbrief voor professionals in de geboortezorg

Webdesign en development: Birdhouse Solutions