Dunstan Babytaal
WB Babytaal vragen MB Babytaal vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder worden enkele van de meest voorkomende vragen over Dunstan Babytaal beantwoord.
Als je na het lezen ervan nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Spreken baby's een echte taal? 

Baby’s gebruiken geluiden en visuele signalen om hun basisbehoeften te uiten. Deze geluiden zijn niet willekeurig. Ze worden veroorzaakt doordat hun lichaam reageert op een fysieke behoefte. Als aan deze behoeften niet voldaan wordt of ze worden verkeerd ingeschat , dan worden de huiltjes harder en raken ze van streek.

Deze reflexgeluiden vormen de basis van wat wij Dunstan Babytaal hebben genoemd.  

Is Dunstan Babytaal moeilijk te leren? 

Helemaal niet. Het is net zoals het leren van een buitenlandse taal. Vanaf het moment dat je echt gaat luisteren en bekend raakt met de geluiden die je baby maakt, zal je ze gaan begrijpen. Dunstan Babytaal helpt je om te weten waar je naar moet luisteren in de geluidjes van je baby en wat je kan zien aan de visuele signalen van je baby, zodat je weet wat je baby nodig heeft en hoe je daarop het beste kan reageren.

Helpt deze methode mijn baby om beter te slapen? 

Wanneer je kindje blij en tevreden is zal je merken dat hij of zij ook beter zal slapen. Het is veel makkelijker om een vermoeide baby te helpen met in slaap komen dan een kindje dat eigenlijk nog wakker is of juist oververmoeid. Wanneer je het geluidje voor ‘moe’ herkend en daarop reageert, zal je merken dat het gemakkelijker wordt om je baby in slaap te helpen. Het wordt daardoor ook makkelijker om een slaap/waakritme te creëren dat goed is afgestemd op de behoeften van je baby.

Maakt mijn baby dagelijks alle geluidjes? 

Je baby laat de geluiden horen omdat een bepaalde behoefte optreed die een specifieke reflex veroorzaakt. Dus je zal alleen geluiden horen die passen bij de behoefte die de baby op dat moment heeft en die (nog) niet vervult wordt. Als je baby bijvoorbeeld veel last heeft van boertjes, zal dat een geluid zijn dat je veel zult horen. 

Werkt Dunstan Babytaal voor baby's ouder dan drie maanden? 

Onderzoek heeft aangetoond dat de Babytaalmethode zeer succesvol is bij jonge baby’s. Dit is omdat de methode is gebaseerd op reflexen die allemaal voorkomen in de eerste maanden van het leven van een baby. Daarna doven een aantal van de reflexen geleidelijk uit. Bij de zuigreflex is dat rond drie/vier maanden, bij de andere reflexen weten we het niet precies. De gaapreflex kennen we als volwassenen ook, dus die blijft hoorbaar tot in volwassenheid. Het is handig om de geluiden in de jonge babytijd te leren herkennen, dan maken baby's nog geen bewuste andere geluiden en zal je de reflexgeluiden dus vaak horen. Het geoefende oor haalt de Babytaalgeluiden er ook nog tussenuit bij de wat oudere baby's. En sommige baby’s zullen de geluiden blijven gebruiken als bewuste communicatie, wanneer ze ontdekken dat ze bijvoorbeeld bij Neh gevoed worden. 

Moet ik de technieken gebruiken die in de online cursus getoond worden voor het geruststellen van mijn baby? 

De technieken die in de online cursus getoond worden om je baby gerust te stellen zijn enkele van de meest populaire technieken. Ze zijn in de online leeromgeving opgenomen om je wat ideeën te geven wat je zou kunnen doen nu je weet wat je baby nodig heeft. Doe altijd datgene waarvan jij denkt dat het het beste is voor je baby. Als je meer hulp nodig hebt, neem dan contact op met een deskundige. 

Ik spreek geen Nederlands, werkt Dunstan Babytaal dan ook?

Dunstan Babytaal is een universele uitleg over de reflexgeluiden van baby's. Het is aangeboren in plaats van aangeleerd. Dus net zoals een lach, een nies of de hik een geluid is dat alle mensen over de hele wereld maken, zo zijn ook de reflexgeluiden die jouw baby maakt universeel. Ze zijn dus niet afhankelijk van een cultuur, taal of ras. 

Kunnen vaders het ook leren? 

Jazeker, vaders en andere co-ouders kunnen Dunstan Babytaal ook leren. Sterker nog, de Babytaalmethode geeft hen waardevolle kennis waardoor ze met meer zelfvertrouwen betrokken kunnen zijn bij de verzorging van hun pasgeboren baby. Ouders die samen Dunstan Babytaal hebben geleerd geven aan dat ze hierdoor meer waardering hebben voor elkaars bijdrage en dat er minder stress is in huis. Ook opa’s, oma’s, broers, zussen en andere verzorgers kunnen Dunstan Babytaal natuurlijk leren. 

Werkt de methode ook voor premature kinderen?

Ons onderzoek heeft nog geen officiële data over de effecten van vroeggeboorte op het herkennen van de Babytaalgeluiden. Wij krijgen echter met regelmaat positieve reacties van ouders van premature kinderen die aangeven dat ze de geluiden herkennen bij hun baby en dat ze daardoor goed kunnen reageren op de behoeften van hun kindje.  

© 2023 Dunstan Babytaal

Dunstan Babytaal Nederland

Dunstan Babytaal Nederland is de officiële vertegenwoorder van Dunstan Baby Language in Nederland.

Volg ons op:

Aanmelden voor de nieuwsbrief voor professionals in de geboortezorg

Webdesign en development: Birdhouse Solutions